یکی از اجزاء غیر قابل تفکیک در طراحی، طراحی بسته بندی محصولات است. این موضوع تا آنجا اهمیت دارد که از پردرآمد و پر رونق ترین مشاغل به حساب می آید. بطور خلاصه وظیفه بسته بندی شناساندن و محافظت از محصول از مرحله تولید تا مصرف می باشد. در طراحی بسته بندی باید دانش و تجربه لازم را داشته باشید تا بتوانید نیاز بازار و الگوهای برتر را تشخیص داده و اجرا نمایید. در این رابطه در هر زمینه ای برای هر نوع موادغذایی طراحی های خاص و منحصر به فرد را باید بکار برد تا سهم فروش و شناسایی گسترده ای برای محصول مورد نظر داشته باشیم

تاریخچه ی طراحی بسته بندی مواد غذایی

اولین بار نیکلاس آپپر بسته بندی را در پی پیشنهاد ناپلئون بناپارت برای ارائه روشی که بتوان از غذاهای ارتش فرانسه را حفاظت کرد، ساخت. نیکلاس آپپر با ریختن غذا در کوزه های شیشه ای و بسته بندی آن با استفاده از چوب پنبه و موم اینکار را انجام و سپس آنرا در آب جوش قرار داد. با این روش توانست 12.000 فرانک جایزه را از آن خود کند. در سال 1817 کاغذ مقوایی تولید شد و در پی آن در سال 1847 ریچارد مارک هو تحولی در صنعت بسته بندی ایجاد کرد.

استفاده از طراحی بسته بندی کارتن مقوایی در سال 1879 آغاز شد. رابرت گیر کارتن تاشو را اختراع نمود که تا کنون از روش او برای ساخت بسته بندی استفاده می شود. در سال 1890 فدراسیون صنعت چاپ بریتانیا تأسیس شد و از انواع طراحی های بسته بندی در طول تاریخ می توان به کاغذهای سلفونی اشاره نمود که ژاک ای برانرنبرگر، در سال 1908 آن را اختراع و در سال 1917 این اختراع را انحصاری کرد. بسته بندی مایعات از جمله کارتن شیر با سر سه گوش در سال 1934 از پیشرفت های غیر منتظره در بسته بندی بود. به مرور  قوطی های بازشونده آلومینیومی در سال1959 ارائه شدند که ارمال فریز خالق این پدیده بود. در همین راستا رفته رفته در سال 1966 عواملی از قبیل برچسب و قوانین بسته بندی، 1970 نماد بازیافت و در سال 2009 مقررات طراحی بسته بندی توسط دولت انگلیس برای ارائه ی راهنمایی به تولید کنندگان صنعت بسته بندی، به اصول طراحی بسته بندی افزوده شد.

اهمیت طراحی بسته بندی مواد غذایی

بسته بندی مواد غذایی شامل محافظت از محصول و یا مواد غذایی از زمان تولید محصول، انبار،توزیع و نهایتا ارائه ی آن به مشتری می شود. امروزه صنعت بسته بندی پیشرفت های چشمگیری کرده است و شرکت های مختلف هر روز بسته بندی های جدید و شکیل و در بعضی موارد گران قیمت وارد بازار میکنند. هدف از طراحی بسته بندی علاوه بر حفاظت از محصول، وظیفه نگهداری از مواد غذایی را نیز بر عهده دارد. یک بسته بندی خوب باید از خرابی، آلودگی محصول جلوگیری کند و از طرفی باعث افزایش طول عمرش گردد. در غیر اینصورت باعث از بین رفتن مواد غذایی شده و تمامی زحمات از مرحله ی تولید تا مرحله ی توزیع هیچ شده و باعث ضرر خواهد بود. در بعضی از طراحی بسته بندی ها شاهد آن هستیم که از بسته بندی های نانو برای افزایش طول عمر و سلامت مواد غذایی استفاده شده که به این نوع طراحی بسته بندی، بسته بندی سبز مواد غذایی نیز می گویند. در طراحی بسته بندی مواد غذایی این مهم را مد نظر قرار دهید که حدالامکان قیمت طراحی بسته بندی گرانتر از محصول و مواد غذایی نباشد. زیرا هدف مشتری از تهیه مواد غذایی خرید بسته بندی نیست. سعی شود در جنس به کار رفته در طراحی بسته بندی از مواد پلاستیکی استاندارد که از مواد شیمیایی خطرناک ساخته نشده باشد استفاده شود و یا بسته بندی آسیبی به محیط زیست وارد نکند و همچنین کم حجم بوده در اینصورت طراحی بسته بندی شما می تواند در لیست بسته بندی های مدرن و استاندارد مواد غذایی قرار گیرد.

طراحی بسته بندی چگونه باید باشد؟

شما بعنوان یک مشتری آخرین طراحی بسته بندی که در ذهنتان بخاطر سپرده اید چه نوع بسته بندی بوده است؟ از چه لحاظ آن را دوست دارید؟ آیا آن طراحی بسته بندی را بعنوان یک طرح زیبا نگهداری می کنید؟ حال بعنوان یک طراح بسته بندی مواد غذایی، میدانید چه نوع بسته بندی را ارائه دهید؟ چگونه در اذهان ماندگار و حس خوب یک خرید فوق العاده را به مشتریان انتقال دهید؟ در طراحی بسته بندی همواره سعی کنید خلاق باشید، طرح نو و ایده های جدید را اجرا کنید. از صنایع روز دنیا الهام بگیرید و یا نمونه های بسیار ببینید. علت محبوبیت بسیاری از طراحی بسته بندی ها را کالبد شکافی کنید. در نهایت با قوه تخیل و تصویر سازی از بسته بندی جدید طرحی را خلق کنید و آن را به تصویر بکشید. یک طراحی بسته بندی خوب ناخودآگاه نگاه ها را به سوی خود جلب می کند و پیام محصول را به مخاطب خواهد رساند، این یعنی تجربه ی یک حس خوب، چه برای یک طراح بسته بندی و چه مشتریانی که از دیدن بسته بندی لذت میبرند و برای خرید آن ترغیب می شوند. در انتهای هر طرح اطمینان حاصل کنید که طراحی تان در میان انبوهی از کالاها متفاوت و برجسته ظاهر خواهد شد.

نقش طراحی بسته بندی در فروش مواد غذایی چیست؟

یکی از عوامل مهم در بازاریابی و فروش یک محصول طراحی بسته بندی آن است. به تازگی طراحی بسته بندی مواد غذایی به عنوان عنصری قوی و پایه ای در تبلیغات و بازاریابی محصول پا به عرصه فروش گذاشته اند. برخی بر این باورند اگر تبلیغات برای محصولی انجام نشود، طراحی بسته بندی محصول اثری در فروش محصول نخواهد داشت، در کل این یک دیدگاه منسوخ و منقضی است. طراحی بسته بندی مواد غذایی و سایر محصولات اهداف مهمی  همچون تبلیغات، جلب توجه و فروش را دنبال می کنند. نقش طراحی بسته بندی محصولات برای افزایش فروش بسیار پر رنگ و مؤثر است.

اهمیت رنگ ها در طراحی بسته بندی مواد غذایی

موضوع رنگ و اثرات آن بر روح و روان و ماهیت کلیِ طراحی بسته بندی محصول بحساب می آید. در طراحی بسته بندی کاربرد رنگ ها باید بجا و تاثیر گذار باشد. برای نمونه رنگ سبز در یک محصول می تواند نماد فساد و خرابی را القاء کند و در محصولی دیگر حس طراوت و تازگی ببخشد. در انتخاب رنگهایی که در طراحی بسته بندی مواد غذایی و نوشیدنی ها بکار میبرید، می توان با توجه به گروه های سنی مصرف کننده از رنگ ها بعنوان ابزاری قدرتمند استفاده کرد. همواره استفاده مناسب از رنگ باعث انتقال پیام و برجسته بودن محصول در قفسه های فروشگاه می شود. از ارتباط و اثر رنگ ها در هر کار و طراحی غافل نمانید. رنگ ها مفاهیمی همچون مردانه، زنانه و یا گروه های سنی مختلف را می توانند به آسانی انتقال دهند. بعنوان مثال رنگ قرمز که جسورانه و تهاجمی است در مقابل رنگ صورتی که قابل اعتماد و پاک است به راحتی می توان تشخیص داد قرمز در محصولاتی که مخاطب آقایان هستند و صورتی برای مخاطب خانوم طراحی شده اند. توجه داشته باشید توجه بصری کالا از اهمیت زیادی برخوردار است. با به کار گیری رنگ های مناسب برای جذب مشتری و فروش محصول می توان بعنوان یک طراح گرافیک حرفه ای بسته بندی قدمی بزرگ برداشت و تضمینی باشیم برای جلب مشتری.

نکته ی مهم در طراحی بسته بندی: در انتخاب رنگ ها و خروجی آن ها بسیار دقت کنید. رنگ ها را دقیق و طبق قانون چاپ دستگاه های افست انتخاب نمایید. سعی کنید درصدهای استانداردی را انتخاب کنید تا نتیجه پس از چاپ با آنچه انتظار میرفت  مغایرت نداشته باشد. برای انتخاب دقیق می توانید از جدول کد رنگ CMYK کمک بگیرید.

تاثیر نوشته و فونت ها در طراحی بسته بندی مواد غذایی

فونت و نوع چیدمان از اصلی ترین اجزای طراحی بسته بندی، کاتالوگ، بروشور، پوستر و سایر تبلیغات بحساب می آیند. اما متاسفانه طراحان گرافیک کمترین انرژی را بر روی آن ها میگذارند و بیشتر وقت خود را صرف طراحی تصویری تصاویر و ادیت عکس ها می کنند. فونت به عنوان یک برگ طلایی و قدرتمند می تواند یک طراحی بسته بندی ساده را زیبا و مفهومی کند. اگر به قدرت متن ها و نوشته ها در طراحی های گرافیک پی ببرید می توانید تحولی عظیم در کارها ایجاد نمود. این امر میسر نیست مگر با تمرین و شناخت فونت ها. سعی کنید در طراحی بسته بندی مواد غذایی از فونت های بولد، خوانا و محبوب استفاده نمایید. از ایجاد تایپوگرافی های پیچیده و سخت که مشتری باید کشف کند تا بداند با چه برندی مواجه است جدا خودداری نمایید. فونت های توضیحات، شعار محصولات و توضیحات طریقه مصرف و ارزش مواد غذایی از 8 ریز تر نباشد. چرا که مخاطب شما ممکن است رده های سنی مختلف باشند. نوشتار و طراحی بسته بندی باید به گونه ای باشد که باعث آزار چشمان خریدار در حین خواندن نشود. سعی کنید نوشته هایتان تراز بندی شده باشند و تعادل در سراسر طرح بطور یکنواخت احساس شود چون شلوغی و در هم بودن نوشته ها مخاطب را کلافه و سردرگم میکند. تراز بندی از احساس خستگی در مشتری جلوگیری می کند. سعی کنید فونت را با توجه به نوع کسب و کار انتخاب کنید. گاها کسب و کارها میخواهند لوگوی متنی داشته باشند، بعنوان یک طراح حرفه ای بسته بندی باید بخوبی با فونت های مخصوص مشاغل و یا تناسب فونت و کسب و کار آشنایی داشته باشید تا بتوانید انتخاب درست و خوبی در نهایی کردن طرح خود داشته باشید.

با توجه به نکات بالا اشتباهات رایجی که طراحان گرافیک ممکن است دچار شوند به حداقل و یا صفر برسد.